Vanhemmille
Vaanhimáid - Puärrsid - Vánhemiidda

Vanhempainillat

Hanke järjestää kaikille huoltajille yhteisen vanhempainillan syys- ja kevätlukukaudella etäyhteyksin Microsoft Teams -sovelluksessa. Vanhempainiltaan kutsutaan kaikki hankkeeseen osallistuvat huoltajat, koulut sekä opetuksen järjestäjät. Opettajat voivat tarvittaessa pitää opetus- tai kieliryhmäkohtaisia vanhempainiltoja.

Kaikille yhteiset vanhempainillat tallennetaan. Voit katsoa viimeisimmän tallenteen sivulta Tapahtumat ja tallenteet

Vanhempainilloista ja muista ajankohtaisista tapahtumista tiedotetaan sähköpostitse, hankkeen verkkosivuilla sekä Facebookissa.

Saamen kielineuvola

Mietityttävätkö perheen kielivalinnat, aikuisen kielenoppiminen tai monikielisyyden tukeminen? Giellagárdi-kielineuvola tarjoaa neuvontaa näihin asioihin. 

 

Voit myös tutustua Deanuleagis sámástit -hankkeen ja Saamelaiskäräjien yhteiseen Saamen kielineuvola 2.0 -videosarjaan. Videosarja on tarkoitettu saamenkielisten ja saamen kieltä elvyttävien lasten ja nuorten huoltajille ja läheisille sekä ammatti-ihmisille.

Videosarjan jaksoissa monikielisyysasiantuntija Laura Arola Utsjoen kunnasta sekä kielipesäohjaaja Niina Aikio-Siltala Saamelaiskäräjiltä keskustelevat saamen kielen käyttöön ja kaksi- ja monikielisyyteen liittyvistä asioista. Keskustelut käydään pääosin pohjois- ja inarinsaameksi sekä osa myös suomeksi.

  1. jakso: Pienet lapset ja saamen kielen erilaiset tilanteet perheissä

  2. jakso: Perheiden kielistrategiat

  3. jakso: Isompien lasten ja nuorten kielitilanne sekä heidän kieliareenansa

  4. jakso: Kielipesät (suomeksi)

  5. jakso: Kuinka rohkaistua puhumaan saamea, jos se ei ole oma äidinkieli? (suomeksi)

  6. jakso: Monikielisyys ja saamen kieli erityistä tukea tarvitsevien lasten ja nuorten keskuudessa (suomeksi)

gaiddusoahpahus 4.png