top of page

Saamen kielten viikon avoimet oppitunnit tulevat jälleen!

Pohjoissaamea pikkupakkasessa, inarinsaamea illan pimeydessä ja koltansaamea kaamoksen taittuessa – Saamen kielten etäyhteyksiä hyödyntävän opetuksen pilottihanke järjestää myös tänä vuonna kaikille avoimet oppitunnit saamen kielten viikolla 43!Oppituntien teemana on 8 vuodenaikaa Saamenmaalla ja kaupungissa. Pohjoissaamen oppitunnilla ollaan syksyisissä tunnelmissa, inarinsaamen oppitunnilla katsellaan kaamosta ja koltansaamen oppitunnilla ollaankin jo paukkuvassa talvipakkasessa.

Tuntien tarkoituksena on kasvattaa tietoutta saamen kielistä ja samalla saamelaisesta kulttuurista. Oppituntien kohderyhmänä ovat perusopetuksen oppilaat ja toisen asteen opiskelijat, mutta oppitunneille saavat osallistua kaikki saamen kielistä kiinnostuneet. Tunneille voi osallistua kukin oppija itsenäisesti tai koko luokka voi osallistua yhteiseltä laitteelta. Osallistua voi halutessaan vaikka kaikille tunneille.  

Tunnit pidetään etäyhteyksin Microsoft  Teamsissa. Tunteja on yhteensä kolme, yksi jokaisesta Suomessa puhutusta saamen kielestä: pohjois-, inarin- ja koltansaamen kielestä.

Tiistai 24.10. kello 10–10.45

Pohjoissaamea pikkupakkasessa

Opettajina Máren-Elle Länsman ja Máret Ingá Länsman

Kohderyhmä: 0.-2. luokka

Keskiviikko 25.10. kello 10–10.45

Inarinsaamea illan pimeydessä

Opettajina Ruska Haavisto ja Laura Ylinampa

Kohderyhmä: 3.-6. luokka

Torstai 26.10. kello 10–10.45

Koltansaamea kaamoksen taittuessa

Opettajina Sirkka Sanila ja Kia Olin

Kohderyhmä: yläkoulu ja toinen aste

Tunneilla on mahdollisuus esittää kysymyksiä ja keskustella chatissa. Tunneille ei tarvitse ilmoittautua etukäteen. Oppitunteja ei tallenneta.

Tarkemmat ohjeet tunneille osallistumiseen täällä.

Yhteyshenkilöt:

Laura Ylinampa, vs. projektipäällikkö

040 525 4013

Anne Olli, projektikoordinaattori

040 687 5989

Lisätietoja saamen kielten viikosta:

Saamen kielten viikon 23.–29.10.2023 tarkoituksena on nostaa saamelaisten kielten asemaa, ja lisätä saamen kielten ja kulttuurin tuntemusta koko yhteiskunnassa. Juuri tällä viikolla tulevat saamen kielet kuulumaan ja näkymään kaikkialla.

Saamen kielten viikko on yhteishanke, jolla tuodaan esille saamen kieliä ja lisätään niiden tuntemusta koko yhteiskunnassa. Yksityisiä ja julkisia laitoksia, yrityksiä, organisaatioita ja muita toimijoita kutsutaan tuomaan esille saamen kieliä juuri tällä viikolla. Yhdessä otamme suuremman vastuun siitä, että saamen kielet kuuluvat ja näkyvät ja että niitä käytetään kaikilla yhteiskunnan aloilla.

Comments


bottom of page